Idiotiska kommentarer

Värst vad mycket idioti som ploppar ur munnen på min värdmamma. Igår vid middagen så klagade M över att hon var så dålig på engelska. Jag föreslog då att hon borde titta på filmer som är på engelska för att vänja sig vid språket eftersom det mesta här är dubbat. Även när George Bush pratar så är det någon fransman som dubbar. I vilket fall som helst så kommer Sabine in och säger att när man tittar på en film som inte är dubbad, så kan man ju inte koncentrera sig eftersom att man tittar på texten. C säger då att det bara är en vanesak och att om hon skulle börja titta så skulle hon vänja sig. Men nej, det håller inte alls min värdmamma med om. Man vänjer sig inte alls! Jag förklarar då att ingenting är dubbat i Sverige och att man visst förstår och att det är en vanesak, då svarade hon något luddigt. Men herre gud. Om min mormor på 82 bast kan titta på Glamour varje dag som är på engelska med svensk text så skulle ju hon också kunna göra det. Fast det sa jag inte....

En annan kommentar igår dock inte till mig. "Du är ju blond och söt, och när du säger att du bara är 17 år och är utan dina föräldrar här så vill ju de unga fransmännen bara en sak, om du förstår vad jag menar" (säger hon med allvarlig röst och nickar lite på huvudet)

För att kunna sätta ett X

I ytterligare en ruta så skriver jag hur lördagen var.

Efter att ha simmar I Neuillys simmhall som för övrit var mycket fräsch, så åt jag lunch och stack ut på stan och tittade lite. Dessvärre är det sjukt mycket folk på lördagar, dessutom var det ju löning vilket resulterade i ännu fler människor. Men jag gick en bit längs Rue Rivoli, förbi Les Halles och vidare till Maraiskvarteren.

Efter ett tag träffade jag F igen som var superstylad och snygg, själv hade jag håret i en knut som jag inte ens hade kammat efter simningen och jeans och converse. Vi gick då hem till henne och satte på Kalle och Chokladfabriken samtidigt som vi åt. Efter filmen spelade vi musik och så fick vi för oss att gå till någon trendig bar, så jag lånade smink och fixade till mig och så drog vi till Pop In som var fullt så vi stack till Truskel igen. Mycket trevligt, inga större förhoppningar på kvällne vilket gjorde den väldigt roligt. Hunden hörde oss inte heller när vi kom in vid halv fyra igen.

Kvällens kommentar: "Bára så du vet så är du snyggast här. Men det är bara för att du är svensk"

kaffe + mjölk

Nu har jag precis surplat i mig en kopp kaffe, och den franska mjölken passar utmärkt att ha i, eftersom den smakar mycket gräddigt. Ett annat tips är att köpa laktosfri lättmjölk som också smakar typ grädde.

Att göra idag:
[ X]Gärna lite matte
[ X]Svenska vore också bra att göra
[X]Smsa
[X]Jogga
[ ]Köpa äpplen någon annan dag....
[ ]Tvätta någon annan dag....
[ ]Vila
[ ]Inte sitta vid datorn så mycket
[ X]Skriva om helgen

Lika bra att sätta igång.

Redan lördag!

Veckorna går snabbt här, nästan lite för snabbt ibland....
Igår var jag tvungen att gå hem från skolan på grund av huvudvärk och att jag kände mig yr. Men den riktiga sanningen var egentligen att vi inte hade gjort ett arbete som skulle redovisas, så det blev en liten nödlögn där. Så istället gick jag hem i solskenet och la mig och framfördatorn och käkade lite.
Efter att mina klasskamrater slutat skolan så traskade jag till metron och åkte hem till F som vanligt. Där hade de hyrt en säsong av Heroes, som visade sig vara ganska bra faktiskt. Vi käkade god soppa och någon linsgyta och katrinplommon. Hej toaletten! Men det visade sig att DVDn endast innehöll två avsnitt, så vi fick snällt gå ut och hyra fler. När det var klart jorde vi en kladdkaka som råkade vara inne lite för länge, så det blev en sockerkaka typ istället, men det var väll okej.

Vid halv tolv tog jag tunnelbanan hem. Jag tycker att det är sjukt trist att åka metro. Därför är jag glad att jag bor nära skolan med gångavstånd på endast 20 minuter.
När jag traskade från metron gick jag förbi ett killgäng. Helt plötsligt hoppar en av dem fram, pekar med båda händerna och ropar: "AH, C'EST UNE SWEDIS (ja han sa swedis) DE STDO!!!!" Jag hoppade till för jag var inte alls beredd på det.

Nästa vecka är det hemmafest. Det ska bli kul att se hur fransmän festar hemma. Denna dag lär bli lika lugn som gårdagen, är fortfarande inte sugen på att gå ut efter förra helgen.... Jag ska ta och traska till simmhallen och göra gympaläxan, sedan äta lunch och sedan ringa till min blonda vän.

24 januari

Exakt en månad och några minuter sedan Kalle Anka började på TV. Inte för att jag tittade, jag satt i köket med mina föräldrar och åt julmat. Det var gott. Nu äter jag också, choklad närmare bestämt. Jag fick en Champs Elysées chokladask från farmor. Trodde att den skulle vara väldigt god, men Paradisasken eller en lyxiga från Telia knäcker lätt denna. Jag äter även Omega 3 tabletter och mandlar. Man måste ladda upp när man sitter och skriver långa skolarbeten som jag skjutit upp i flera månader...

För övrigt måste jag också berätta vad som hände igår vid middagen. Någonslags köksprodukt kom på tal och mina värdföräldrar frågade mig om min mamma hade en sådan också. "Nej, svaradet jag, men min pappa har dock en sådan". "Jasså?!" sa S och E och tittade nästan lite förvånade på varandra. Sedan fortsätter någon av dem, "Lagar han mat själv?" Ja, han lagar maten själv, vem fan tror ni lagar den åt honom?! hade jag lust att svara. Sedan kom följdfrågor om han på något sätt var intresserad av att laga mat och om han var duktigt. Vad ska jag svara? Äta bör man annars dör man. Han är väll inte nödvändigtvis världens duktigaste eller den mest intresserade, men han lagar goda rätter när han har tid. Hur många är det lixom i Sverige som har en hemmafru eller en egen kock. Inte speciellt många. Och bara för att denna familj är ett typexempel på en otroligt gammeldags och konservativ familj där fasaden är mycket viktigt. Pappan hjälper typ aldrig till i köket, han lyfter inte ens sin tallrik och lämnar den vid diskmaskinen.
Inte heller ska flickor spela fotboll, det får min madame att skratta. Eller så kan man inte äta middag i mjukiskläder när det finns en man hemma, inte ens när det är pappan. Hahhahahahah, dem får mig att skratta. Det är faktiskt 2008 nu, vous avez oblié?


I cantis får vi sushi till lunch

Cantis är alltså la cantine, bamba eller matsalen som man också kan säga.

Anyways så stack jag och de två blondinerna till Les Deux Moulins, caféet där Amelie jobbar i filmen Amelie från Montmartre. Där spenderades mycket tid, jag tog även med mig datorn för att kunna skriva lite på mina arbeten, blev dock inte jättemycket gjort...
Idag diskuterades även bloggar med M. Vi diskuterade vem som borde blogga, och vad syften är med en blogg. Hon tycker att bloggar som skriver "hej idag gjorde jag....." är helt meningslösa. Jag förstår henne till en viss del, jag skiver inte i syfte att andra människor ska läsa, gör dem det så är det väll roligt. Jag skriver istället för att skriva en dagbok, mest (just nu iaf) för att jag ska komma ihåg min tid i Paris och tja, för att det är skönt ibland att bara skriva. Att säga det man vill ha sagt, även om det kankse inte är just i ord. Men hon borde absolut skaffa sig en egen blogg, hon står för vad hon tycker och har mycket åsikter om saker och ting, dessutom är hon en hejdare på att skriva. Får ta och tjata lite mer på henne.

Jag har fått massor med finnar. De är röda och svider om man kommer åt dem. Uääääh. Men nu har jag börjat min kur mot acnen. Nu ska de bort! För alltid.


Om man fattar franska så är den ganska kul.


Kvitter och en arg lärare

Jag har sovit oroligt inatt. Har drömt en sjuk dröm om gorillor som försökte bryta sig in på mitt landställe, så jag högg av foten på den, och helt plötsligt var det en människa som låg där. Sjukt, det var nog bara för att jag jag läste om Yeti och Big Foot igår. Istället för att göra min läxor.

Utomhus kvittrar fåglarna för fullt, det är otroligt härligt. Jag har precis varit och köpt den kommande veckans mellanmål eftersom det inte ingår. Eftersom jag inte kan äta mjölkprodukter så försvårar det hela ganska mycket, och jag kan inte riktigt heller köpa bröd eftersom det inte håller speciellt länge heller. Men då köpte jag istället 550 gram mandlar gör ca 60 spänn. Dyrt eller? Jag har ingen som helst aning vad mandlar kostar i vanliga fall, så det kanske var billigt ändå? Men mandlar är nyttigt fett, energirikt och gott. Sedan köpte jag äpplen, två block och en till liten pryl. Allt är så jäkla dyrt här, även fast jag handlar på den billigaste affären som jag kan hitta.

Imorse på första lektionen kommer min störda lärare och säger att hon är väldigt arg, någon frågar varför och då står hon och pratar sjukt högt om allt som är dåligt. Nästan en utskällning. Och hon har inte ens någon anledning att göra det!!! Sorgliga människa.
Annars på franskan skulle vi haft nationellt prov i läsförståelse, men läraren hade glömt att bifoga själv texten, det fanns bara svarspappret med. Och kopiatorn var trasig så jag och M gick till loften istället och diskuterade hasch istället.

Ny dag, ny vecka

Ytterligare en ny vecka. Min andra vecka detta år i Paris.

Min värdsyster har försvunnit, eller hon har varit borta i några timmar utan att säga vart hon gick eller att ringa. Föräldrarna är inte alls glada, hon kommer få sig en rejäl utskällning när hon kommer hem. Utanför min dör korkades precis champagnen upp. Sabine hade gjort en god trerättersmiddag med viltkött, god förrätt, och en maffig chokladkaka till efterrätt. Självklart är inget av detta till oss. Vi får snällt äta av gårdagens rester. och grönsaksoppa som jag precis öppnade ur tetraförpackningen. Men jag åt faktiskt ostron med dem i lördags, men det var antagligen för att det trodde att jag inte skulle stanna hemma.

Jag skolkade idag från kemin. Ingen märkte att inte var där då detta är en ny kurs för mig, så de har inte hunnit vänja sig vid att jag faktiskt ska vara där. Desvärre gjorde jag inget vettigt, eller jag satt och snackade skit, inte så mycket mer. Men jag fick lunch tidigt i alla fall. Annars har jag haft två prov idag. Franskan gick mycket bra, historian vet jag inte riktigt. Fasen jag måste ta tag i skolan mer. Vad hände med 320 poäng från högstadiet?

Nu sitter jag och målar naglarna, de blir riktigt läckra. Precis lagom långa är de nu också, alltså inte alls speciellt långa. Det ser oftast ganska äckligt ut tycker jag. Sephora kommer det ifrån och är sådär fint rosa/vitt genomskinligt.

Söndag 10.06

Har precis sovit 11 timmar, mycket nice. Utomhus sjunger fåglarna och det är ganska varmt.
Snart ska jag ge mig iväg på en joggingtur i Boulogneskogen. Ska ta varvet runt sjön...

Det som jag saknar mycket här i Frankrike är att inte kunna ringa och prata med vänner, mamma när man vill. Om jag känner mig lite deppig och vill prata med någon så går inte alltid det. Idag är som sagt söndag, vilket oftast på eftermiddagen betyda söndagsdepp. Men om jag har lite tur så kanske A ringer.

Annars måste jag plugga, åka iväg till stan, och tja. Det var nog det.

PS.
Jag vill ha den här.


Den billiga kvällen som blev mycket dyr

Igår var det utgång igen. Var ett tag sen sist, men ändå såg jag inte riktigt fram emot det så jättemycket innan. Kan ha varit pga min värdmamma. Hur som helst så åkte jag som vanligt till F för att göra i ordning mig och dumpa väskan. Väl där så blev klädseln för mig svart med vinrött smalt lackskärp i midjan. Fint.

Sedan åkte vi åttans linje några stationer, på vagnen var det som vanligt en musikant, så det blev vår lilla förfestmusik. Därifrån gick vi till en bar. En mycket bra sådan, de spelade bra musik, snygga människor, och billiga shots. Där satt vi ganska länge och drack lite vin och snackade om både ytliga och djupa saker, sedan kom D och skåningen A. Vi hade bestämt att så småningom gå till en ny klubb, som låg på samma ställe där jag var föra gången. Ny ägare och nytt namn var det iaf. Annars var nog konceptet desamma. Eftersom det var öppningskväll så var det väldigt mycket folk, och när vi kom in så var kön till garderoben nästan ännu längre än den utanför. Som tur var hade Y och hans gäng kommit före så vi hoppade in hos dem.
Musiken var bra, folket var relativt ungt och tja det var bra. Det dåliga var att det var så packat. Håret, sminket och lukten pajjade, eftersom alla svettades som om de joggat i öknen eller något. Efter några timmar gav vi upp. Sa hej då till Y med gäng som var rätt packade -de hade precis druckit en hel vodkaflaska.

Tack vare nattbussen kom vi hem i lagom tid, och vi smög så mycket att inte ens hunden hörde oss när vi kom in. Hoho, mycket bra, den jäkeln skäller annars. Tyvärr så delade vi säng, vilket jag tycker är rätt obekvämt. Men en sex timmars sömn har jag lyckats få i alla fall.

På morgonen så åt vi frukost och drack örtte och snackade lite. När vi ska ta och ge oss iväg så frågar jag efter mina 45 euro som låg i Fs jackficka. Men där ligger det inga pengar längre. Troligtvis har någon tagit dem när jackan hängde i garderoben på nattklubben. Jag blev såklart otroligt arg och frustrerad. Det var pengar som jag gärna hade spenderat på andra saker, och som jag dessutom fått av farmor och farfar. Så den billiga kvällen som skulle ha slutat på typ 12 euro slutade istället på 55. Surt. Mycket surt. Men nu har jag lärt mig att aldrig lämna pengar i garderoben något mer. ..

Annars har jag gått  som en tok idag. Från Bastille ända hem. Det är många kilometer det. Men jag tog det mycket lugnt, gjorde lite läxor på vägen och åt falafel. Eller "falla fel" som min mamma säger. Jag och F försökte även komma in i St Chapelle, som är en vacker kyrka mitt i Paris. Men för att få komma in där måste man vara 18, eller i vuxet sällskap. Mycket irriterande.Konstigt att vi kommer in på nattklubbar, men inte till en kyrka....
 Ikväll måste jag plugga igen allt som jag ligger efter i, sedan ska jag kolla på film och bara ta det lugnt.

le 17 janvier

Ibland när jag går omkring i Paris så fylls min kropp av den underbara känslan som man brukar få när man är på semester. Att njuta av att vara hemifrån, och att känna de dofter som är typiskt för staden. Men samtidigt som jag njuter känner jag av att det är långt hem, och avståndet kan vara jobbigt. Tisdagar brukar vara en jobbig dag, det är oftast då som jag har som mest hemlängtan. Som tur var så träffade jag pappa igår kväll, och passade även på att ringa hem till Mamma och syster.
       Idag har jag och M haft ett mycket givande samtal. Jag berättade lite personliga saker, och man mår faktiskt bättre av att prata om saker och ting, istället för att hålla dem inom sig. Vilket jag ganska ofta gör, ända tills att allting brister. Tills att jag inte längre orkar upprätthålla fasaden längre. Jag berättade även för henne att när jag gick omkring på gatorna i Stockholm så kändes det som om jag hade vuxit. Mitt självförtroende var bättre än var det var förra året. M sa någonting att det är bara en själv som kan påverka sitt egna självförtroende, det stämmer verkligen. Om jag inte vågar göra saker, eller inte kan lita tillräkligt på att jag klarar saker så blir allting bara mycket jobbigare. Att vara rädd för att misslyckas gör att jag ibland kanske tänker en tanke som ibland, emn inte alltid bekräftas, och då kan jag säga "vad var det jag sa". Usch vad jag svamlar nu.
       Annars har jag väldigt mycket att göra, massor med skolarbete dessvärre. Men idag ska jag ta tag i allt. Först tänkte jag skriva min att göra lista i kronologisk ordning:

*jogga
*duscha
*äta mellis
*plugga
*köpa några saker
*fortsätta med pluggandet

Paris igen

Då var jag här. En vecka för sent egentligen, vem skitsamma. Vem bryr sig?
Jag har varit några dagar hos farmor och farfar i Bretagne, det var precis som vanlig. Det regnade, dem var små och jag åt mycket. Och jag fick la fève två gånger! Så jag fick bära kronan i två dagar. Hihi, lite tur ska man väll ha...
        
Farfar han också fylla år. Hans syster med man kom på besök, de är ganska gulliga. Hon har mundiarré och han tar tag i en jättehårt och ger kladdpussar. Men jag fick choklad och pengar av dem, trots att det borde ha varit farfar som skulle fått det. Hur som helst så tänkte jag skriva ned det lilla kafferepet som de hade. De började med ett glas rött och en choklad och kakbricka (udda kombo?), efter detta var det tags för en stor chokladtårta som var mycket dekorativ och god såklart! Men det räckte inte bara med en tårta, nej en pärontarte skulle också klämmas ned. Med detta dracks det Champagne. Trots att vi var totalt proppmätta så skulle vi även äta crêps och dricka kaffe.
Annan mat som jag har ätit är goda saker. Pain au raisain, galette de roi, ostar, ostron, musslor, hemmagjorde pommes. Mums! Det här får jag komma ihåg när min värdmamma värmer på soppan som är ligger i tetraförpackningen.

Ska strax sova nu, för att vara riktigt utvilad inför morgondagen.

Shoppingvett och etikett

Ett lyckorus spred sig i min kropp när jag gick ut ur Topshop affären med mina två papperskassar. Jag har fyndat två kappor. En duffel som jag har varit påjakt efter, och sen visade sig att det var tag två betala för en på samtliga rea varor. Mamma hittade då en bedårande vit kappa. Kanske inte speciellt praktisk, men ack så fin!
 Jag är medveten om att jag säger emot mig själv när jag precis har skrivit om miljö osv. Tittade på kanal 5s Outsiders där det handlade om människor som levde på ingenting, i princip. De hämtade sina möbler från containrar, likaså gällde maten. De uppskattade de små sakerna i livet. Och njöt utav det också. Själv uppskattar jag att köpa fina saker, och jag anser att jag kan unna mig att köpa kläder. Jag köper inte extremt mycket, och handlar dessutom secondhand ibland. Jag vill inte sitta och försvara mig helt nu, men jag tror att det är viktigt att finna en balans i konsumtionen.
 

För att komma till rubriken så måste jag säga att det finns faktiskt vissa tysta regler när det gäller att handla prylar. Realisation går ut på att hitta de bästa fynden, och den som är först har ensamrätt på plagget. En vän till familjen har dock inte förstått detta. Hon anser att om någon har någonting som hon tycker är fint så frågar hon vart den är köpt, och sedan köper hon samma plagg. Sure, om det är ett linne eller en tröja så är det väll okej, men hon har precis köpt samma kappa som mamma. Nu ville hon köpa samma duffel som jag har köpt.
 Men än en gång säger jag emot mig själv. Jag bröt vettregelen och köpte samma jeans som min lillasyster.

Man skall inte kasta sten i glashus


Klimattankar

Har precis tittat på Al Gores film An Inconveinient Truth. Mycket bra film, men vi har sett mycket av det där förut. Jag måste nog säga att jag är den mest miljötänkande och miljövänliga i vår familj. Jag försöker få mina föräldrar att köpa shampo som är Svanmärkt, uppmuntrar min mamma till att återvinna plastförpackningar och tycker att det är sjukt att köpa lammstek från Nya Zeeland när man lika gärna kan köpa en som kommer från Sverige. Eller ännu bättre! Vi får lamm av våra sysslingar som har en ö ute i Stockholms skärgård. De slaktas på ön och hamnar sedan i någons frys. Nu har inte alla möjlighet att köpa sådant kött, men jag tycker själv att man inte ska eller behöver äta kött sju dagar i veckan.

Min värdfamilj i Frankrike har fått mig att spara mer på elen, främst för att den är ganska dyr därborta. I Sverige tänder jag ibland lampor i ett rum och sedan går jag ut från det, inte speciellt smart. Men en sak som jag blev riktigt chockad över var när jag hittade ett stort jäkla batteri i papperskorgen. ja har aldrig i mitt lite slängt ett batteri i en papperskorg. Jag plockade raskt upp det och tog med det hem till Sverige för att lägga den i en batteriholk, jag vet nämligen inte var man hittar dessa i Paris.

Filmen är skrämmande, men det som är mest skrämmande är att ingen bryr sig. Jag anser att det är upp till var och en att ansvara för sitt hem och hushåll. Men samtidigt måste politikerna prioritera denna fråga. Moderaterna säger "Regleringar kan aldrig ersätta det individuella ansvarstagandet som tillsammans med enskilt ägande främjar god hushållning.
Människan är unik. Respekten för människovärdet måste vara vägledande även i miljöarbetet. Människan har samvete, förnuft och kunskap
."
Men jag tror att det måste finnes fler regleringar, och mål inom moderaternas miljöpolitik. Nej nu orkar jag inte skriva mer. Om inget parti tar tag i miljöpolitiken tänker jag för sjutton rösta på de gröna när jag får rösträtt. Det såkallade flumpartiet behöver få lite mer att säga till om. För de verkar veta vad de pratar om, i alla fall när det gäller miljö.

2008

Nytt år, nytt vadå?
Jag har väll inga direkta mål med året, bara att det ska bli ett bra år.

Kvällen spenderades i Vasastan med vänner. Det var hur mycket mat som helst, jag år så jag nästan sprack. Året har inte börjat nyttigt om man säger så. På festen fanns en tjej som var i Paris förra året, så det var kul att snacka lite med henne om klubbar, lärare, familjer, caféer mm. Temat på kvällen var black and/or white. Jag hade svart pennkjol och ett vitt linne, mina nya pumps och en
svart mask som var köpt på Buttericks. Sedan hade jag med mig champagne, en chokladask och min äggrulle. Det låter kanske skabbigt, men var ganska gott. Fast Fs cheesecake var helt klart godast, den hade han lyckats bra med.
Vid tolvsnåret stack vi till Vanadislunden med glas och flaskor för att skåla. Där hittade vi Kristan Luuk och Carina Berg. Luuk tyckte att vi var mycket fina i våra masker och nyårstiaror så han sa till mig att nästa år skulle han fira hemm hos oss. Haha. Jag kom hem lagom sent och sov tillsammans med syster i sängen eftersom det var andra människor som sov i hennes.

Jag hade akut jeansbrist igår. Har gått omkring med tre par jeans i Paris. Ett par som är för korta (som jag inte kan ha om jag inte har på mig stövlar) ett som har ett hål mellan benen och ett par som är "normalt". Därför köpte vi fyra par jeans hos Acne, tre till mig och ett par till syrran. Jag blev glad för dem.
På kvällen åkte vi till mormor. Hon  har tjatat jättelänge på att vi ska komma till henne och äta middag, men vi gör aldrig det. Därför fbestämde vi oss för att äntligen ta tjuren bakom hornen och göra henne glad. Men väl där var hon jättekonstig, hon var trött och sluddrade när hon pratade. Vid middagen satt hon och försökte hålla huvudet uppe. Vi belv skrajja och trodde att hon hade fått en propp eller något. Men det visade sig att hon hade jättelågt blodtryck, för lågt. Så efter att hon hade vilat och ätit blev hon normal igen. Vi spelade kort, jag vann. Sen åkte vi hem, jag käkade knäckglass och kollade på Wallander. Ikväll ska jag trorligtvis inte hitta på något med L, eller hon skulle höra av sig, men vi får se. Annars så vill jag hyra This is England.


hits